![](https://primary.jwwb.nl/public/r/o/a/temp-xcmedfmguniaxerlskro/appel.jpg)
Net als alles wat leeft, planten ook planten zich voort. planten planten zich op twee manieren voort. Als eerste is er geslachtelijke manier eigenlijk doen dit alleen zaadplanten Via bestuiving maken zij zaadjes aan. Veel zaadplanten hebben bloemen, waarin de vrouwelijke bloemdelen zitten (de stamper) en de mannelijke bloemdelen (de meeldraden). Soms zitten de twee soorten bloemdelen in dezelfde bloemen, soms op dezelfde plant en soms zelfs op een andere plant van dezelfde soort. In de meeldraden (de mannelijke bloemdelen) zit stuifmeel. De wind of insecten nemen dit mee en zo komt het op de stamper terecht. (pabo) De bevruchting kan beginnen zodra er een rijpe stempel is bestoven. In het zaadbeginsel kunnen de zaadcel en de eicel versmelten. Zodra dit is gebeurd valt de rest van de bloem af. Uit het bevruchte zaadbeginsel ontwikkelt zich een zaadje met daarin een embryonaal plantje en een voorraad voedsel. Het vruchtbeginsel groeit uit tot een vracht die de zaden beschermt. De vruchten moeten daarna naar een andere plek verspreid worden zodat er een nieuwe plant kan groeien. De stuifmeelkorrels en de eicellen van de stamper (de vrouwelijke bloemdelen) vormen een zaadje. Dit groeit verder tot een echt zaadje. Hieruit ontstaan weer nieuwe planten. De voortplanting is dus eigenlijk voor het behoud van de soort. Sommige planten stoppen hun zaden in of op vruchten. Dit is waarom er dus pitten in een appel zitten. Veel fruit en groenten zijn vruchten. Vruchten zijn bedoeld voor de verspieding van de zaden. Ook bessen en dennenappel zijn vruchten,en nog veel meer.
Daarnaast is er nog ongeslachte voortplanting. Hiervoor is maar één plant nodig. Ongeslachtelijke voortplanting kan bijvoorbeeld via stekken. Dan haal je een takje van de plant af. Hieraan groeien nieuwe worteltjes en dat gaat groeien. Stekken kan niet bij alle planten, want sommige planten maken moeilijker worteltjes aan. De meeste struiken, bomen en vaste planten kunnen gestekt worden. Een andere manier is door een plant te splitsen in twee of meerdere delen. Hierdoor gaat de plant weer groeien en kan ze als het groter is weer worden gesplitst. Niet met alle planten kan dit, vooral met vaste planten in groepen kan dit. Algen hebben ook een manier van ongeslachtelijke voortplanting, zij splitsen zich in twee. Hierdoor leven algen ook heel kort (een aantal uur of dagen). Verder zijn er nog lopers. Hierdoor probeer de planten zich op meerdere plaatsen te krijgen. Vanuit de oorspronkelijke plant groeien lopers naar andere delen. Aan de loper groeien wortels op een bepaalde plek en bladeren. Als de loper kapot gaat, ontstaan er twee nieuwe planten. Een loper is eigenlijk gewoon een stengel, Daarnaast is er ook de ondergrondse variant van, de wortelstok. Deze doen precies hetzelfde, maar dan ondergronds.
Sporenplanten makens proren aan om zich voort te planten, deze kunnen zowel van geslachtelijke als ongeslachtelijke voortplanting komen.Alle organismen zorgen ervoor dat ze nakomelingen krijgen.
Er zijn verschillende soorten voortplanting.
Planten maken zaden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb